Tips voor een groenere stadstuin

4 houtklover

Steden bestaan tegenwoordig voor een groot gedeelte uit steen en beton. Toch neemt de vraag naar meer groen steeds meer toe. Zelfs wanneer je in de stad woont en een tuin hebt met veel steen, kan je eenvoudig een biodiverse tuin creëren. Dit kan een lichamelijk intensieve klus zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende hulpmiddelen op de markt, die het werk zullen verlichten. Natuurlijk wil je in een groene tuin zoveel mogelijk bomen en planten behouden. Mocht er toch een zieke boom in je tuin staan dan kan je deze eenvoudig tot brandhout verwerken met een houtklover, zo kan je de boom toch nog gebruiken.

Steen en beton verwijderen

Veel stadstuinen bestaan voornamelijk uit een ondergrond van steen en beton. Dit zorgt ervoor dat het erg veel warmte opneemt en dat water niet makkelijk weg kan lopen. Met opwarming en wateroverlast tot gevolg. Daarnaast is er hierdoor weinig tot geen mogelijkheid voor dieren en insecten om zich te verschuilen, waardoor de biodiversiteit afneemt. Je kan steen en beton vervangen door gras of een andere bodembedekking van planten. Wanneer je deze materialen met de hand verwijdert is het erg zwaar werk. Een compressor kan je door middel van luchtdruk, helpen om het steen gemakkelijk te verwijderen.

Een tuin met meer biodiversiteit

Met kleine aanpassingen kan je je tuin gemakkelijk optimaliseren en een betere leefomgeving creëren voor veel verschillende diersoorten. Kies voor een mooie mix van bloemen en planten om zo een optimale leefomgeving voor onder andere de bijen en vlinders te maken. Heb je daarnaast tuinafval zoals bladeren en takjes, laat deze dan vooral op een hoop in de hoek van je tuin liggen. Dit creëert schuilmogelijkheden en een fijne plek voor onder andere egels en insecten. Ten slotte kan je ervoor kiezen om een kleine vijver aan te leggen en op deze manier nog meer leven in je tuin aan te trekken.