Heb je recht op een BHV vergoeding?

Wanneer jij door je werkgever bent aangesteld als BHV’er en je voert je taken goed uit, dan ben jij een van de redenen waardoor de veiligheid binnen een bedrijf hoger wordt. Je bent dus een meerwaarde binnen het bedrijf en een meerwaarde voor je werkgever. Maar hoe komt deze meerwaarde daadwerkelijk tot uitdrukking in de praktijk en mag hier een BHV vergoeding tegenover staan?

Over het algemeen is het niet gebruikelijk om een vergoeding te krijgen, maar het is wel zo dat je als BHV’er meer taken op je neemt dan dat andere collega’s doen. Zo is het niet alleen zo dat je in geval van nood actie onderneemt. Maar ook moet je jouw trainingen doen en ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de organisatie of het opstellen van een plan. Deze werkzaamheden zijn een mooie verantwoordelijkheid, maar vragen wel tijd en inspanning.

Vergoeding BHV

Is er voor deze extra taken een vergoeding? In sommige bedrijven worden medewerkers aangewezen die een BHV-cursus moeten volgen. In andere gevallen kun je als werkgever je medewerkers stimuleren om de rol van BHV’er op zich te nemen door hiervoor een vergoeding aan te bieden. Dit kan gaan om bedragen tussen tien euro per maand tot honderden euro’s per jaar. Natuurlijk is de mate van vergoeding afhankelijk van hoe de taken worden vervuld en hoeveel uur iemand bezig is met taken rondom BHV. Binnen de Arbowet staat vermeld dat werknemers die een opleiding volgen voor hun werknemer recht hebben op een vergoeding voor de kosten van het onderwijs. Hoe het bedrijf het verder regelt met de vergoedingen is helemaal aan het bedrijf zelf.